Od 13. februára začne platiť elektronický systém na monitoring tovaru

03.02.2023 Bratislava

Bratislava 2. februára (TASR – Od 13. februára budú musieť podnikatelia používať celoeurópsky elektronický systém na monitorovanie pohybu tovarov (EMCS) so spotrebnou daňou, a to pri preprave minerálneho oleja, alkoholických nápojov a tabakových výrobkov počas transferu medzi členskými štátmi Európskej únie (EÚ). Informovala o tom vo štvrtok Finančná správa (FS) SR.

Pre podnikateľov bude povinné používanie systému EMCS s rozšíreným spektrom povinností aj pri preprave pohonných látok, uviedla FS. "Okrem tejto povinnosti sa súčasne v každom členskom štáte Európskej únie (EÚ) zavádza od tohto dátumu povinnosť používať systém EMCS aj pri preprave ostatných tovarov, podliehajúcich spotrebnej dani v daňovom voľnom obehu medzi členskými štátmi EÚ na podnikateľské účely," dodala.

FS ďalej informovala, že k tomu, aby podnikatelia mohli využívať systém EMCS, sa musia najprv zaregistrovať na colnom úrade ako schválený odosielateľ alebo schválený príjemca. Systém bude prístupný len pre registrované a evidované daňové subjekty, ktoré uzavreli dohodu o používaní kvalifikovaného elektronického podpisu pri využívaní vybraných elektronických služieb s tým, že je potrebné doložiť aj prílohu - technické parametre elektronickej komunikácie.

Finančná správa bude zverejňovať všetky informácie na svojej webstránke.

Systém EMCS je celoeurópsky elektronický systém na monitorovanie pohybu tovarov, ktoré podliehajú spotrebným daniam. Platí medzi členskými krajinami EÚ.
 

Vyberte región

mark